Астрономи забелязали голямо и загадъчно тъмно петно в атмосферата на Нептун,

...
Астрономи забелязали голямо и загадъчно тъмно петно в атмосферата на Нептун,
Коментари Харесай

Учени откриха загадъчно тъмно петно на Нептун

Астрономи забелязали огромно и загадъчно мрачно леке в атмосферата на Нептун, което има ненадейно ослепителен сателит. Наблюдението е направено благодарение на " Големия телескоп " на Европейската южна обсерватория в Чили.

Космически обсерватории, като телескопа " Хъбъл ", също са следили сходни стихии, които наподобяват като тъмни петна. За първи път, обаче, телескоп на Земята следи такива в Нептун.

" От първото разкриване на мрачно леке постоянно съм се чудил какво съставляват тези краткотрайни и неуловими тъмни черти ", споделя в изказване водещият създател на проучването Патрик Ъруин, професор по планетарна физика в Оксфордския университет.

Данните, снимани от " Големия телескоп ", помогнаха на астрономите да открият, че тъмните петна не са породени от пролуки или пречистване на облаците. Наблюденията демонстрират, че петната се появяват, когато потъмняващите въздушни частици се събират под забележимия атмосферен пласт на Нептун, където мъглата и ледът се смесват.

Инструментът " MUSE " снима тримерен набор на светлината на Нептун и неговото мрачно леке, което разреши на астрономите да изучат бурята в елементи и даже да създадат изненадващо наблюдаване.

" В процеса на работа открихме необичаен вид бездънен ярък облак, който в никакъв случай до момента не е бил разпознат, даже от Космоса ", споделя в изказване съавторът на проучването Майкъл Уонг, планетарен академик от Калифорнийския университет в Бъркли.

"
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР